10/22 研究科セミナー(University College London: Dr. C. F. Hirjibehedin)

CFHirjibehedin.jpg
MS-IV棟8階中セミナー室 13:30-14:30

Exploring the Atomic and Molecular Foundations of Nanospintronics

Dr. Cyrus F. Hirjibehedin
London Centre for Nanotechnology
Department of Physics & Astronomy
Department of Chemistry
University College London

Using scanning tunneling microscopy and spectroscopy, we study the effects of interactions between individual magnetic atoms and molecules that are separated from an underlying metallic surface by a thin-insulating layer of copper nitride (Cu₂N). For Co atoms on large Cu₂N islands, we find that exchange coupling of the spin to the metallic bath can result in Kondo screening as well as dramatically shifting the energy levels of the spin and modifying its effective magnetic anisotropy, the property that determines the stability of its spin orientation. By controlling the exchange coupling, we can tune both the Kondo screening of the systems as well as the anisotropy energy over a broad range of values. Furthermore, this system constitutes one of the few cases in which an open quantum system's energy levels, rather than just its excited-state lifetimes, can be controllably and observably renormalized. We also study the electronic transport through individual metal-doped phthalocyanine molecules on Cu₂N and explore how it can be influenced through the magnetic properties of the molecules. These results have profound implications for controlling the properties of nanoscale spintronic devices.

2013_10_22_ms_seminar.pdf