6/13 研究科セミナー (国立遺伝学研究所: 木村 暁 氏)

知識科学研究科 中講義室 1530 - 1700

「細胞内空間配置の力学的モデルの構築-線虫胚における細胞質流動と染色体ダイナミクスの解析

国立遺伝学研究所 准教授 木村 暁

講演要旨

We have been constructing of mechanical models on the intra-cellular organization of the cell, to understand how a population of molecules self-organize themselves into a functional cell. Our analyses involve quantitative imaging, and modeling (simulation) using the worm, Caenorhabditis elegans, as a model organism. In the seminar, I will present two topics: cytoplasmic streaming and chromosome dynamics.

Cytoplasmic streaming is a massive movement of intracellular materials observed in various cell types. We conducted live cell imaging combined with gene knockdown analyses and image processing to characterize the streaming quantitatively. Based on the experimental observations, we propose a model to explain the emergence of the collective streaming.

Chromosomes dynamically move inside the nucleus. The chromosome movement should reflect the physical property of chromosomes. We quantified how chromosome mobility changes during early embryogenesis. A polymer-based simulation on chromosome identified a possible cause of the mobility change during development.

講演者略歴

1997.3  東京大学理学部生物化学科 卒業

1999.3  東京大学大学院理学系研究科生物化学専攻修士課程 修了

2002.3  東京大学大学院理学系研究科生物化学専攻博士課程 修了、博士(理学)