10/24 研究科セミナー (サザンプトン大学: Harvey Nicholas Rutt 氏)

知識科学研究科講義棟2階 中講義室 15:30-17:00

「テラヘルツ波は裸の王様?」
THz Radiation; a 'Big Deal' -or Small Beer?
And A Novel THz Near-Field Microscope.

サザンプトン大学 Harvey Nicholas Rutt 教授

講演要旨
 The terahertz region, now defined as 0.3 to ten terahertz, has seen an explosion of interest in the last couple of decades. This was largely driven by the development of 'time domain' techniques. These undoubtedly hugely improved the practicality of working in the THz region. However there is a large body of earlier work, when the region was usually called the far-infrared (FIR) or sub-millimetre region, which modern 'THz' workers tend to overlook. There have been very many claims for potential commercial THz applications, but to date rather few have actually succeeded. The first part of the talk - which is rather contentious - argues that for very good, fundamental physics reasons, some of the claims made for THz applications are exaggerated.
However, it does seem that some more realistic applications of the technology may emerge. IN the second part, the operation of a novel near field THz microscope is described. It employs a new multiplexing technique to achieve a speed-up of a factor of 16, which is scalable to at least 100.

講演者略歴
1972         PhD in Electronics from University of Southampton
1971-1975    Lecturer at Instituto Federal do Rio Grande do Sul
            in Brazil