8/5 研究科セミナー (Cambridge University: John Biggins 氏)

マテリアルサイエンス研究科4棟8階 中セミナー室 14:30-15:30

「The Mechanical Basis of Morphogenesis?」

Dr. John Biggins
Lecturer of Cavendish Laboratory of Physics, Cambridge University

講演要旨
The development of an adult organism from a single cell requires complex shapes to emerge from simple ones. In this talk I will discuss a growing body of evidence that the shapes of biological organs are often sculpted directly by mechanical forces rather than relying on chemical pre-patterning. In particular, I will discuss the elastically driven formation of cusped furrows at the boundary of any sufficiently compressed soft solid. I will then outline recent results showing these furrows underpin the morphogenesis of villi in the gut, and my own work linking them to sulci in the brain.

講演者略歴
John Biggins is a lecturer in Cambridge University's Cavendish Laboratory of Physics and a research fellow at Trinity Hall. He works on elastic instabilities in soft solids such as buckling and creasing, the morphogenesis of biological organs and the exotic elasticity of liquid crystalline elastomers. His recent explanation of the viral chain-fountain phenomenon lead to widespread media coverage, including prime-time TV appearances. Prior to his current appointment, John completed his undergraduate degree and PhD at Cambridge, the latter under the supervision of Prof Mark Warner, before working at Harvard for two years as an 1851 Research Fellow with Prof L. Mahadevan.

担当教員 マテリアルサイエンス研究科 准教授 高村 由起子(内線:1570)

2015セミナー150805JB.pdf