9/30 研究科セミナー (International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and NewMaterials: Natarajan Rajalakshmi 氏)

マテリアルサイエンス研究科4棟8階 中セミナー室 15:00-16:00

「PEMFC electrodes engineering for impure fuel and air」

Senior Scientist of Centre for Fuel Cell Technology, International Advanced Research Centre for Powder Metallurgy and NewMaterials
Dr. Natarajan Rajalakshmi

講演要旨
 高分子電解質型燃料電池は、デバイスの容易なスタートアップや高い発電効率、環境への負荷が少ないことなどから活発に研究が展開されている。同時に水素のインフラの整備が商用展開への課題となっている。また、燃料電池の耐久性の支配要因としては炭素材料の腐食、スタートアップ・停止のサイクル操作の影響、膜内の水素濃度変化や燃料の枯渇などが挙げられるが、徐々に認識されつつある重要な点は、アノードとカソードにそれぞれ供与される燃料と空気の純度である。もし水素の精製ステップが不要であり、系内の不純物がパフォーマンスに影響しないのであれば、コスト的な利点がある。もし燃料電池を多くの路上に持ち出すのであれば、それは必ずしも「実験室」のようなクリーンな環境ばかりではあり得ない。我々は最近、燃料と空気における不純物が燃料電池のパフォーマンスに与える影響について研究を開始し、その影響を軽減することに目を向けている。

講演者略歴
After obtaining Ph.D in Physics from IIT, Madras, she worked as post doctoral fellow in TH Darmstadt, Germany and University of Geneva, Switzerland for about 8 years. She has worked on various aspects of Hydrogen economy like production, storage and utilization. She has gained vast experience in PEMFC technology both in Material aspects and Engineering challenges from SPIC Science foundation and Center for Fuel cell Technology for the past 20 years. She was a visiting scientist of Korea Research Institute of Chemical technology, South Korea under the Brain pool program. Presently she is a senior scientist at CFCT, unit of ARCI, DST at Chennai.
She has chaired a few sessions and given invited talks in various International conferences on Fuel cell science, Engineering technology, Gordon Research Conference on Fuel cells, Society of Automobile Engineers etc., She has received the Technology award from Spic Science Foundation for making large area electrodes. She is a reviewer for many journals related to Hydrogen and / Fuel cells, member of International Association of Hydrogen energy, Materials Research society of India, and Indian society of Fuel cell Technologists. She has about 120 publications in various International Journals, 6 books and 22 patents to her credit.

担当教員 マテリアルサイエンス研究科 教授 松見 紀佳(内線:1600)

2015セミナー第10回.pdf