10/22 研究科セミナー (University College London: Geoff Thornton 氏)

マテリアルサイエンス研究科4棟8階 中セミナー室 15:10-16:40

「Understanding TiO2 as a photocatalyst, resistive switch and catalyst support」

London Centre for Nanotechnology, University College London
Professor Geoff Thornton

講演要旨
 Much attention has been focused on titanium dioxide due to its numerous scientific and industrial to its applications in photocatalysis, electrochemistry, active coatings, gas sensors, etc. In this talk I will describe fundamental studies of model systems aimed at understanding factors associated with photocatalysis, resistive switching and catalysis. Photocatalysis has long been thought to be associated with photoexcitation across the 3 eV bandgap of TiO2. In recent work we have shown that there is another channel that opens at about 3 eV, which corresponds to photoexcitation from band gap states to OH related states in the conduction band region (J. Phys. Chem. Lett. 6 3391-3395 (2015)).
 Resistive switching involves the formation and removal of conducting tracks. Here I will discuss a way osimulating this in a simple way by manipulating oxygen vacancies. Heterogeneous catalysts usually consist of metal nanoparticles supported on a metal oxide. The nanoparticles can behave differently to a single crystal because of quantum size effects and encapsulation by an oxide layer. I will describe studies which show that differences can arise from the morphology of the substrate (Proc. Nat. Acad. Sci. USA. 112 7903-7908 (2015)).

講演者略歴
1976 D.Phil.(Oxford Univ.)
1976 - 1979 Research Fellow, Universities of Oxford and California (Berkeley)
1979 - 2003 Lecturer, Senior Lecturer, Reader and Professor, Chemistry Department, Manchester University
2003- Professor of Physical Chemistry, UCL

担当教員 マテリアルサイエンス研究科 教授 富取 正彦(内線:1501)