6/6 マテリアルサイエンス系セミナー (Technical University of Dresden: Xinliang Feng 氏)

マテリアルサイエンス系講義棟2階 M3講義室 8:30-9:30

「Synthetic Two-Dimensional Soft Materials」

Professor Xinliang Feng
Head of Chair for Molecular Functional Materials, Center for Advancing Electronics Dresden, Technical University of Dresden

講演要旨
In this lecture, I will present our recent efforts toward the chemical synthesis of novel 2D soft materials with structure control at the atomic/molecular-level or meso-scale. First, we will briefly demonstrate the latest efforts towards the synthesis of graphene nanoribbons. Second, we will discuss the synthetic 2D conjugated polymers including 2D metal-dithienene/diamine coordination polymers at air-water and liquid-liquid interfaces. Third, we will introduce the self-assembly of a host−guest enhanced donor-acceptor interaction toward monolayers of an unprecedented 2D supramolecular polymers at liquid-liquid interface. Finally, we will present the synthesis of 2D conducting polymers that feature 2D structures and with adjustable mesopores with/without on various functional free-standing surfaces.

講演者略歴
2001 Bachelor's degree in analytic chemistry from
   China University of Geosciences
2004 Master's degree of organic chemistry from